Hoe groot zijn deeltjes?

Hoe groot zijn deeltjes? - 5.0 out of 5 based on 31 votes

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Sommige deeltjes zien we direct. Denk maar eens aan modderresten op de vloer. Andere deeltjes zijn kleiner en zie je pas als ze zich verzamelen, bijvoorbeeld het laagje stof bovenop de monitor waar je nu naar kijkt.

microscoop bacterie
Deeltjes worden gemeten in duizendsten van millimeters. Dat is een µm (spreek uit als mu). Een ander naam is micron. Een millimeter is een duizendste van een meter. Een µm is dus nog eens een duizendste van een millimeter. Dat is heel erg klein. Kun je een µm nog met het blote oog waarnemen? Nee. En tien µm ook nog niet. Pas ongeveer 20 µm kunnen we waarnemen, bijvoorbeeld in de lucht zwevende deeltjes in de zon of voor de lichtstraal van een beamer. 80-100 µm is voor het blote oog goed zichtbaar, dat is ongeveer de diameter van een mensenhaar.

Maar nu komt het: de grotere deeltjes zijn in de minderheid. In een kubieke meter lucht bevinden zich ongeveer 15-25 miljoen deeltjes. En daarvan zijn maar enkele honderden deeltjes zo groot dat we ze onder bepaalde omstandigheden kunnen zien. Veruit de meeste deeltjes zijn dus onzichtbaar. In het gewone leven hebben we er ook helemaal geen last van, sterker nog: we hebben ze nodig. Zonder deeltjes geen regen.

De meest ongewenste deeltjes in een cleanroom zijn de micro-organismen. Hoe groot zijn micro-organismen? De grootte van bacteriën varieert van zo'n 0,3µm tot 12µm. De sporen van schimmels zijn zeer klein, vanaf 1µm terwijl schimmels zelf vaak weer een stuk groter zijn. Wanneer een detergent of desinfectant gebruikt word in een ruimte waar aseptisch wordt afgevuld, moet dan ook gekozen worden voor een dubbel verpakt, steriel op 0.2μm gefiltert product.