Hoe meet je het aantal deeltjes in de lucht?

Hoe meet je het aantal deeltjes in de lucht? - 5.0 out of 5 based on 38 votes

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Het aantal deeltjes kan worden geteld door een zogenaamde deeltjesteller. Deze zijn er in diverse varianten van compacte draagbare apparaten tot zeer uitgebreide monitoring-systemen met slangen die vanuit allerlei verschillende plekken in de cleanroom lucht aanzuigen. De meer complete systemen zijn standaard via ethernet of WiFi verbonden met een computer(-netwerk). De meetresultaten worden opgeslagen in een database en worden vaak in mooie grafieken weergegeven. Er is realtime informatie beschikbaar en het is zelfs in te stellen dat er een bericht via een app of sms wordt verstuurd als bepaalde waarden worden overschreden.

Voor een goede werking is het belangrijk dat een deeltjesteller regelmatig door een deskundig bedrijf wordt gecallibreerd.

Hoe werkt een deeltjesteller?

Een deeltjesteller werkt als volgt. Er wordt lucht uit de betreffende ruimte aangezogen en door een kamer gevoerd. In deze kamer is een lichtbron aanwezig, dit kan een laser zijn of wit licht. Wit licht is een combinatie van alle zichtbare kleuren, maar er zijn geen kleuren te zien en daardoor ziet het er wit uit.  Licht dat wordt geabsorbeerd of verstrooid door deeltjes in een andere richting dan de oorspronkelijke, geven de fotodetectie apparatuur duidelijke informatie over de grootte van het deeltje en het aantal deeltjes dat gedetecteerd wordt.

Een deeltjesteller bestaat uit vier onderdelen:

  • Een systeem dat de lucht met een nauwkeurige en constante luchtstroming door de deeltjesteller voert.
  • Een lichtbron, dat kan op basis van een laser zijn of (wit) hoog instensief licht.
  • Fotodetectie electronica (vergelijkbaar met een sensor van een digitale camera).
  • Hardware/Software voor de deeltjestelling.

Wat voor soorten deeltjestellers zijn er?

Er zijn diverse soorten deeltjestellers. Over het algemeen wordt lucht, vloeistof of een oppervlakte gemeten. Maar er kan ook gemeten worden hoeveel deeltjes cleanroom kledij afgeeft, via de ISO14644-1 norm, de Helmke Drum test.

Bekende fabrikanten van deeltjestellers zijn Lighthouse, CMI en PMT.