Veegtechnieken, hoe gebruik je een doek in de cleanroom? - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

 

Het is goed om eerst goed te beseffen waarom we oppervlakken afvegen, voordat we de technieken doornemen. Als de capillaire kracht de deeltjes op hun plaats houdt en voorkomt dat ze gaan zweven, wat is dan nog het belang van het afvegen? Het antwoord is: contact overdracht. Dat zijn de redenen waarbij we onbewust deeltjes van de ene naar de andere ruimte brengen. Contact overdracht ontstaat wanneer objecten (handschoenen, cleanroom notebooks, bakken, etc.) worden verplaatst en een andere ruimte aanraken. De deeltjes worden meegevoerd van de vorige naar de nieuwe plaats. Het afvegen van de oppervlakken voorkomt of minimaliseert deze onbewuste kruisbesmetting naar andere oppervlakken.

Hoe kun je het beste een oppervlak afnemen?

Zorg voor schone handschoenen, zie ook handschoenen procedure. Neem in andere gevallen eerst de handschoenen af met IPA en een cleanroomdoekje. Verwijder het doekje na gebruik.

Aandachtpunten:

Neem af in banen in de lengte. Werk altijd van schoon naar vuile oppervlakken, nooit andersom. Werk van natte naar droge ruimten. Gebruik een schone doek voor iedere strook.

Redenen:

Wanneer je afneemt in lengte banen of stroken, dan voorkom je dat je onbedoeld deeltjes/contaminatie verspreid van vuile oppervlakken naar de schone.  De redenen voor "van schoon naar vuil" en "van nat naar droog" spreken voor zich. Het omgekeerde zou contaminatie verspreiden.

Welke doekjes zijn geschikt?

In de jaren '80 kwamen in Europa eerst de Amerikaanse fabrikanten op de markt. Gerenomeerde merken van cleanroomdoekjes die sinds het begin op de markt zijn: Contec, Berkshire, Texwipe. En momenteel is het meest innovatieve merk Dotch®. Deze merken bieden tal van doekjes. Voor cleanrooms zijn er voor de minst kritische ruimten doekjes van polyester cellulose. En bekende fabrikant daarvan is Sontara AG (voormalig DuPont). Maar ook Contec, Berkshire, Texwipes en Dotch bieden dergelijke doekjes. Wanneer het gaat om kritische ruimten is het belangrijk dat de deeltjesafgifte zo laag mogelijk is. Cellulose is een natuurlijke vezel en geeft veel deeltjes af. De voorkeur hebben nu synthethische vezels. Nadeel ten opzichte van natuurlijke vezels als cellulose of bijvoorbeeld viscose is dat synthethische vezels geen vocht vasthouden. Denk aan een polyester of een katoenen T-shirt. De eerste neemt echt vocht op. De enige bij ons bekende doek die helemaal synthethisch is, zeer weinig deeltjes afgeeft en toch vocht opneemt en geleidelijk afgeeft is de Puru Highsorb van Dotch®.